Aromatherapie

De aromatherapie is hoofdzakelijk gebaseerd op het gebruik van essentiële oliën ( extracten van planten, bloemen, fruit). Vandaag lijkt ze het slachtoffer te worden van haar eigen succes.

Bij het distilleren wordt een kolf gebruikt om de essentiële olie van de plant op te vangen.

Het woord aromatherapie wordt te pas en onpas voor alles en nog wat gebruikt. Tijd voor wat duidelijkheid dus !

Wat zijn essentiële oliën?

Een essentiële olie wordt verkregen via distillatie. Bij dit heel oude procédé wordt water verdamd onder de planten zodat de waterdamp door de planten trekt en de aromatische substanties vluchtig maakt. Als de damp afkoelt gaat hij condenseren en kan hij opgevangen worden.
Dat condensaat is wat men de essentiële olie noemt. Soms hoor je wel eens de term essence, maar dat is niet hetzelfde als een essentiële olie. Een essence is de natuurlijke aromatische substantie die afgescheiden wordt door de voortplantingsorganen van de plant. De extractie van essence vereist geen distillatie. Een essentiële olie heeft niets van olieachtig of vetten substantie zoals plantaardige oliën die verkregen worden door koude persing, zoals bijvoorbeeld amandelolie of notenolie. Die plantaardige olie wordt wel gebruikt als basis voor de mengeling van essentiële oliën voor uitwendige toepassingen in de aromatherapie.

Voorzichtigheid verplicht!

Essentiële oliën zijn erg krachtige en actieve substanties.
Sommige bestanddelen ervan kunnen de huid irriteren, en ook de slijmvliezen of de ademhalingswegen. Andere bestanddelen kunnen schadelijk zijn voor de lever of het zenuwstelsel. Er moet dus voorzichtig mee omgesprongen worden.
Het is overigens belangrijk dat u een kwaliteitsolie gebruikt. Een goede essentiële olie herkent u aan de vermelding H.E.B.B.D. op de fles. Die vermelding biedt garanties op drie vlakken : de exacte botanische soort die in het latijn vermeld moet worden zodat er geen verwarring mogelijk is, het deel van de plant waarvan de olie afkomstig is ( blad, bloem, enz.) en de biochemische specificiteit die varieert naargelang de plaats waar de plant geoogst wordt. Het klimaat, de bodem enz. zijn elementen die deel uitmaken van de eigenschappen van een essentiële olie.

Tips voor een goed gebruik van essentiële oliën

Voor u de essentiële olie gaat gebruiken moet u ze aanlengen met olijf- of amandelolie.

Een beetje olie aanbrengen op een klein plekje op de voorarm bijvoorbeeld, als er binnen het uur roodheid optreedt mag u de olie niet gebruiken.

Gebruiksmethoden

Essentiële oliën kunnen oraal of rectaal gebruikt worden, via de huid of inhalatie. De meest gebruikte methodes, in geval van zelfmedicatie, zijn massage en inhallatie (verstuiven, inhaleren, baden). Rectale toediening (zetpillen) en oraal gebruik (druppeltjes op neutrale tabletten of gelules die de apotheker maakt) worden vooral gebruikt door personen die thuis zijn in de technieken van aromatherapie en die instaan voor de medische follow-up.
Zetpillen zijn wel geschikt voor kleine kindjes die de geur en de smaak van essentiële olie niet altijd goed verdragen.

<<Terug