Fibromyalgie

Aanpassen voedingsgewoonten :

•  Zoveel mogelijk biologisch eten
•  Geen suikers, zo weinig mogelijk koolhydraten (slechts 50 % aardappelen, brood, pasta,…)
•  Zoveel mogelijk volkorenprodukten
•  200 % groenten van wat u normaal eet
•  Geen melkprodukten : melk, yoghurt, platte kaas, kaas
•  Uitsluiten van voedsel waar men allergisch voor is

Medicatie, vooral voedingssupplementen :

•  Vitaminen, aminozuren, mineralen : Biopunch
•  Omega-3 : Bioleine
•  Chroom : Biochromium (Pharmanord)
•  Magnesium : Biomagnum
•  Vitamine B6, B9 en B12 : TriBvit
•  Bij pijn : Biodoline : MSM ipv pijnstillers

Wat is Fibromyalgie?

Fibromyalgie is een ziektetoestand die zich manifesteert in het bewegingsapparaat ( spieren en pezen), en die gekenmerkt wordt door chronische, verspreid voorkomende pijnen en spierstijfheid over het hele lichaam, maar vooral in nek- en schoudergordel, lage rug en bekkengordel en de ledematen. Typisch is ook de verhoogde drukpijngevoeligheid op een aantal specifieke punten. Deze pijnlijke plekken, de zogenaamde "Tender Points" of " Drukpunten" worden soms toegeschreven aan plaatselijk verhoogde spanningstoestanden van spieren en pezen. Kenmerkend is bovendien dat, indien het ziektebeeld zich voordoet bij het ontbreken van elk onderliggende oorzaak, er geen afwijkingen vast te stellen zijn bij röntgenonderzoeken en/of bloedonderzoek. De pathogenese van het fibromyalgie-syndroom is tot op heden nog niet gekend. Een ontregeling van het immuunsysteem, veranderingen in de bindweefselstructuur, tekort aan zuurstof in de spieren, storing van het metabolisme van bepaalde stoffen die een werking hebben op de bloedvaten en het zenuwstelsel, alsook functiestoornissen in het modulatiesysteem van pijn, werden bestudeerd maar een definitieve oorzaak kon tot op heden nog niet gevonden worden.

Welke zijn de classificatiecriteria?

In 1990 ontwikkelde het American College of Reumatology (ACR) criteria voor de classificatie van fibromyalgie.

1. Ten minste drie maanden, gegeneraliseerde pijn, met pijnen in de linker en rechter hemisfeer van het lichaam, boven en onder het middel en axiaal ( nek, borst, rug).

2. Pijn bij palpatie van 11 of meer van de 18 drukpunten. De drukpunten komen steeds aan beide zijden van het lichaam voor.(bilateraal)

De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft Fibromyalgie gedefinieerd als niet gespecificeerde Reuma.

De meest voorkomende symptomen

PIJN is het belangrijkste symptoom van fibromyalgie. De pijn gaat gepaard met stijfheid en gevoeligheid rond de gewrichten, spieren en pezen, het betreft vooral de nek, schouders, de bovenarmen en benen. De pijnklachten nemen dikwijls toe bij koud en vochtig weer, bij vermoeidheid, bij ongewone of overmatige inspanningen en bij emotionele stress. Door de toenemende pijnklachten ontstaat er nog meer stress, waardoor en vicieuze cirkel ontstaat van pijn- stress- pijn. De klachten verminderen bij warmte, een warm water bad en ontspanning.

VERMOEIDHEID is een ander niet onbelangrijk symptoom. Slaapstoornissen worden vermeld bij 60 à 90% van fibromyalgiepatiënten, het gaat meestal gepaard met vermoeidheid bij het opstaan. Veelal voelt de patiënt bij het opstaan een opmerkelijke ochtendmoeheid.

OCHTENDSTIJFHEID is een frequent voorkomende klacht bij fibromyalgiepatiënten. Doordat de spieren 'snachts niet voldoende ontspannen ervaart de patiënt 's morgens een gevoel van stijfheid. Veel fibromyalgiepatiënten zouden te kampen hebben met HOOFDPIJN. Fibromyalgiepatiënten vertonen ook een VERSTOORDE DARMTRANSIT ( afwisseling van diarree en constipatie, diffuse abdominale pijnen, ...ed.).

Diagnose

De diagnose van het fibromyalgie-syndroom wordt gesteld op basis van de klinische achtergrond en een diepgaand klinisch onderzoek uitgevoerd door een oordeelkundig arts. De bijkomende onderzoeken maken het mogelijk andere ( reumatische, neurologishe,..) aandoeningen uit te sluiten.

De behandeling

Op het moment dat fibromyalgie wordt vastgesteld, dient aandacht te worden geschonken aan de behandeling: dit houdt in dat men naar zijn arts en naar zichzelf dient te luisteren om de pijn te verminderen en de diagnose te aanvaarden.

Medicatie

Pijnstillers kunnen worden aangeraden, op voorwaarde dat ze verstandig worden gebruikt, evenals enkele laag gedoseerde antidepressiva, deze verhogen de te lage pijndrempel. Andere geneesmiddelen vormen momenteel het onderwerp van onderzoek zowel op fundamenteel als op klinisch vlak. Zonder het voorwerp te zijn van specifiek onderzoek in het kader van fibromyalgie, kan een hoog gedoseerd magnesiumsupplement doeltreffend zijn bij spierpijnen, verhoogde spierspanning, spierkrampen, vermoeidheid, ... . Magnesium heeft immers een belangrijke spierrelaxerende werking waardoor deze klachten aanzienlijk verminderd kunnen worden.

Regelmatig fysieke oefeningen

Dit is een essentieel element van de therapie. Fysieke oefeningen verbeteren de conditie en helpen de dagelijkse aktiviteiten te beheersen. Zij bieden een duidelijk inzicht in wat men kan of niet kan. Zij zijn belangrijk om de dagelijkse inspanningen beter te doseren en bijgevolg de pijnen te controleren. Vooral oefeningen waarbij beroep wordt gedaan op het uithoudingsvermogen zoals stappen, joggen, fietsen, aquagym, zwemmen, ... kunnen worden aangeraden. Deze oefeningen dienen echter steeds naar eigen vermogen en volgens de pijnen die men achteraf ervaart te worden aangepast. Vandaar dat ze beter eerst individueel worden ingeoefend. Om de spieren en gewrichten soepel te houden, kunnen eveneens relaxatie- en lenigheidsoefeningen worden aangeraden.

Levenswijze

De aanpassing van de levenswijze is essentieel en vraagt dikwijls progressieve aanpassingen (planning van aktiviteiten, voeding,...). Psychotherapeutische ondersteuning kan interessant zijn, evenals relaxatietechnieken die kunnen helpen om de verschillende stresssituaties beter te controleren.

<<Terug