Omega-3, omega-6, concentatiestoornissen:
waar ligt de link?

Leven met een kind met schoolproblemen is niet altijd gemakkelijk: kinderen met concentratieproblemen, zeer actieve kinderen of kinderen die twee keer zoveel moeten studeren voor een soms zeer ontgoochelend resultaat. De voeding zou nochtans voor deze kinderen heel wat oplossingen kunnen bieden. Alhoewel sommige vetten in vele vermageringsdiëten volledig worden afgeschreven, kunnen zij in andere gevallen een natuurlijke oplossing bieden voor deze steeds meer voorkomende problemen. Bent u nu geïnteresseerd, geïntrigeerd of gewoon twijfelachtig? Wij proberen wat licht te brengen in deze duister maar actuele materie.

Goede en slechte vetten

In de natuur worden de vetstoffen niet door één enkele molecule gekenmerkt. Er bestaan veel verschillende soorten, allen verschillend op het niveau van hun chemische structuur. Deze vetstoffen werden in twee grote families onderverdeeld: de verzadigde en de onverzadigde vetzuren. Deze laatste groep kan ook nog een onderverdeeld worden in andere categorieën.
Wanneer er gesproken wordt over de "slechte" vetten, bedoelt men die eerste groep, daar zij, bij overmatig gebruik, een nefaste invloed kunnen hebben op de gezondheid, zoals bv. Op het cardiovasculair stelsel. De onverzadigde vetzuren worden eerder bestempeld als de "goede" vetten daar zij vooral weldoende eigenschappen bezitten. In de natuur bestaat iedere vetstof uit een groot aantal vetzuren. Boter, een verzadigde vetstof, bestaat dus hoofdzakelijk, maar niet exclusief, uit verzadigde vetten.

Wat zijn nu precies essentiële vetzuren?

Bij de onverzadigde vetzuren zijn er 2 vetzuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken: Alfalinoleenzuur (ALA) en Linolzuur ( LA). U moet deze vetzuren dus halen uit de voeding, vandaar ook de term "essentieel". Deze 2 zijn echter op hun beurt de basis van twee zeer actuele groepen: omega-3 (waarvan EPA en DHA) en omega-6 (waarvan GLA en AA). Paradoxaal genoeg is onze vetrijke westerse voeding te arm aan deze vetzuren. Sinds enkele jaren is dan ook gebleken dat dit gevolgen heeft op ons lichaam. Eén van de recentste studies toonde duidelijk het verband aan bij kinderen die moeite hebben met het leer- en concentratieproces.

Invloed van vetzuren op het leerproces

De celmembranen zorgen voor de informatieverwerking via de verspreiding van impulsen. Om dit zo efficiënt mogelijk te laten verlopen bezitten de celmembranen een zekere graad van vloeibaarheid die afhankelijk is van de vetstoffen waaruit zij zijn samengesteld. Door hun zeer particuliere structuur zullen de essentiële vetzuren de celmembranen toelaten zich optimaal te bewegen en zodanig voor de verspreiding te zorgen van de boodschappen die verantwoordelijk zijn voor de stem, het denken, het zicht, de beweging en nog vele andere. De laatste jaren is gebleken dat kinderen die moeite hebben met het leer-en concentratieproces een lager niveau aan vetzuren vertoonden dan het normale.

Waar vindt men die essentiële vetzuren?

Voldoende omega-3 vetzuren haalt u uit vis ( vooral die vette vissoorten zoals zalm, tonijn, haring, sardientjes,.) . Of uit oliën, gemaakt van noten, koolzaad of lijnzaad, zonder deze echter te verwarmen en ze te bewaren in donkere flessen om hun kwaliteit te garanderen. De omega - 6 vetzuren vindt u vooral terug in de meeste plantaardige oliën alsook in boter of in eigeel. Tijdens de kindertijd zijn de noden het hoogst, omdat de kinderen leren schrijven en lezen en een constante evolutie meemaken. Het is echter niet altijd gemakkelijk de eetgewoonten bij kinderen aan te passen omdat deze vette vissoorten zelden deel uitmaken van hun favoriete gerechten. Het gebruik van een voedingssupplement kan dan zeer nuttig blijken.

De keuze van een voedingssupplement.

Kies voor een supplement bestaande uit die vetzuren die van belang zijn bij het leerproces: Eicosapentaeenzuur (EPA), Linolzuur (LA), Docosahexanoeenzuur (DHA), Gammolinoleenzuur (GLA) en Arachidonzuur (AA). Verder is het belangrijk te weten dat de onverzadigde vetzuren zeer gevoelig zijn (voor licht, lucht, .) en dat ze gemakkelijk oxideren, wat ze inactief zal maken. Het is dus belangrijk dat er voldoende antioxidanten aan de formule zijn toegevoegd (zoals vitamine E, tijm of rozemarijnolie,.) Verzeker u er tenslotte van dat de formule geen verontreinigende stoffen bevat zoals pesticiden of loodresten. Wees in ieder geval geduldig; er is zeker een behandeling van één maand nodig om de eerste effecten waar te nemen.

Aanbevolen door Uw apotheker: zenixx.

Nuttige site www.ixx.be

 

<<Terug