Oorpijn

Oorpijn is een vaak voorkomende klacht. Oorproblemen kunnen variëren van een simpele oorsmeerprop tot een zeer pijnlijke oorontsteking. Bij oorklachten is doktersadvies nooit een overbodige luxe want alleen een ooronderzoek geeft duidelijkheid. Vooral kleinde kinderen (0 tot 2 jaar) hebben vaak last van oorpijn. Meestal gaat het om een oorontsteking. Bij sommige volgt de ene oorontsteking de andere op. Het regelmatig terugkeren van deze aandoening is erg vervelend zowel voor het kind als voor de ouders. Gelukkig zijn niet alle oorontstekingen ernstig van aard. Meestal geneest de ontsteking spontaan maar het kan ook anders aflopen. Het goed opvolgen van het ziektebeeld en een correcte behandeling kan veel leed voorkomen.

De delen van het oor

Het oor bestaat uit drie delen: het buitenoor, het middenoor en het binnenoor.

Het buitenoor:

De oorschelp en de uitwendige gehoorgang tot aan het trommelvlies. <

Het middenoor:

Is een holte achter het trommelvlies waarin zich de drie kleine oorbeentjes (hamer,aambeeld en stijgbeugel) bevinden. Het middenoor is verbonden met de neus-keelholte door een buisje. Dit buisje (buis van Eustachius) zorgt voor de verluchting en de vochtafvoer van het middenoor. Infecties in de neus en de neus-keelholte kunnen langs dit buisje het middenoor bereiken. Een middenoorontsteking (otitis media) is vaak het gevolg van en aantasting van de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen. Daarom is het belangrijk om een verkoudheid goed te behandelen.
Wanneer de druk te groot wordt, zetten de aders uit, wat pijn en ongemak
veroorzaakt.

Het binnenoor:

(slakkenhuis) is de plaats waar de geluidstrillingen worden omgezet in signalen voor de hersenen. Het binnenoor bevat ook structuren die ons evenwicht regelen. Ontstekingen van het binnenoor zijn zeldzaam en meestal het gevolg van de uitbreiding van een ernstige middenoorontsteking.

Oorsmeerpropjes

Oorsmeer bestaat uit huidschilfers en afscheidingsproducten afkomstig van de smeer- en talgklier van de uitwendige gehoorgang. Oorsmeer of cerum is zuur. In een dergelijke omgeving sterven bacteriën af en kunnen ze het oor niet binnendringen. Dit biedt bescherming tegen infecties.
Oorsmeer is een vettige stof en stoot water af. Het oor regelt de productie en de afvoer van oorsmeer zelf. Intensief peuteren (bv. oorstokje) en wassen met zeep verstoort dit natuurlijke proces en is af te raden. Zo ontstaat een oorsmeerprop. Hierdoor vermindert het gehoor en neemt de kans op een oorinfectie toe. Heb je last van een oorsmeerpropje? Druppel gedurende enkele dagen een kleine hoeveelheid olie (bv. amandelolie) in je oor. Spoel daarna je oor met lauw water (bv. met een douchekop of een oorpeertje). Met wat druk en geluk kan je de oorprop verwijderen.
Is er geen verbetering vraag dan advies aan je arts of apotheker.  

Red jezelf

 1. Gebruik om het oor te reinigen een vochtig uitgewrongen washandje en trek het over je wijs- of middenvinger. Reinig alleen wat zichtbaar is.
 2. Maak geen gebruik van oorstokjes of wattenstaafjes! Ze verhogen de kans dat je oorsmeer dieper in het oor duwt zodat een prop kan ontstaan.
 3. Vermijd met je vingers of een voorwerp (bv. balpen, lucifer) in je oor te peuteren.
 4. Om waterophoping na het zwemmen (duiken) te voorkomen kunnen waterafstotende oordopjes worden gebruikt.Je apotheker helpt je graag bij het maken van de juiste keuze.

Hoe maak ik oorsmeerpropjes los?

Tips en behandelingen.
 1. Prop week maken met enkele oliedruppels ( gedurende 2-3 dagen).
 2. Spoel je oor met lauw water.
 3. Houd een klein opvangbakje klaar (boven de wastafel) om het vocht dat terug uit het oor loopt op te vangen.
 4. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden.
 5. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.
 6. Neem een peertje of pipet gevuld met spoelvloeistof (vraag advies aan je apotheker) en spuit die in het oor. Het oor niet dicht duwen! De vloeistof moet nog uit het oor kunnen vloeien. Zorg dat de druk niet te hoog is. Zo voorkom je beschadigingen aan je trommelvlies.
 7. Vang het water (hopelijk met oorsmeerprop) op in het opvangbakje.
 8. Zorg dat de spoelvloeistof de terugvloeit, niet in contact komt met je ogen.
 9. Ervaar je pijn of word je duizelig tijdens het spoelen van je oor, stop de behandeling en contacteer je arts.
 10. Was de spuit of pipet goed uit voor en na elk gebruik.
 11. Bewaar de spuit of pipet in een koele en droge plaats.

Acute middenoorontsteking

De klachten van een acute middenoorontsteking zijn: koorts en een plots opstekende sterke oorpijn. Bij baby's zijn klachten vaag: wenen, verminderde eetlust, onrustig gedrag, onrustige slaap. Wees voorzichtig met oordruppels. Het onzorgvuldig gebruik van deze druppeltjes kan leiden tot een onherstelbare schade aan het oor. Gebruik ze nooit op eigen houtje! Vraag eerst advies aan je apotheker of arts.

<<Terug