Sinusitis

Wat zijn sinussen en waar dienen ze voor?

Sinussen zijn geen organen maar holtes, die als voornaamste functie hebben : het hoofd minder zwaar maken. Ze staan verder in voor de warmteregeling in de hersenen, voorverwarmen van de ingeademde lucht, spelen een rol bij de resonantie van de stem, bij de bevochtiging van de hele neus-keel-oorzone en bij ons reukvermogen.

We hebben 4 paar sinussen, die in holtes van de aangezichts- en de schedelbeenderen liggen aan weerszijde van de neusholtes.

Om correct te kunnen werken moeten de sinussen goed door de ademhalingslucht geventileerd worden en correct gedraineerd worden.

Hoe ontstaat een sinusitis?

De oorzaken kunnen zijn:

Vervuilde lucht : rook, stof, ….., een tandinfectie, neuspoliepen, verminderde weerstand, maar zelfs door een allergische reacties (voedsel, huisstofmijt, geneesmiddelen, …) of heel af en toe door een misvorming van de neuswand.

Maar meestal is de oorzaak een zware virale of bacteriële neusverstopping.

Sinusitis is dat één of meerdere neusbijholten ontsteken dwz afgesloten geraken door opgezwollen slijmvliezen, zodat het slijm vast blijft zitten, en dat de bacteriën er weelderig kunnen tieren.

Wat zijn de symptomen?


Meestal heeft men last van hevige, bonzende hoofdpijn of druk boven of achter de ogen (die bij bukken verergerd), een verstopte neus of een etterige neusloop, hoest, vermoeidheid en koorts.

Enkele tips die al veel ellende kunnen voorkomen zijn:

Wanneer na 1 week geen verbetering optreedt door volgende adviezen, is het heel raadzaam een arts te raadplegen.

VOEDINGSADVIES

Wat vermeden moet worden:

Wat wel mag:

FYTOTHERAPIE

AROMATHERAPIE

!!! OPGELET BIJ INHALATIE:

Gezicht niet te kort bij het kokende water houden ter voorkoming van verbranding.
Ogen sluiten tijdens het dampen.
Na de inhalatie zeker 30 minuten in deze warme kamer blijven en zeker niet naar buiten gaan.

!! Opgelet bij zwangerschap : dampen met etherische oliën van vooral : eucalyptus, pepermunt en tea tree, kunnen dan best vermeden worden.

ORTHOMOLECAIR

Elk u of 2 u : 1 gr Vitamine C en 10 mg zink, daarna 3x per dag
Goed multi-vitamine – mineralencomplex.

HOMEOPATHIE

Mucococcinum : onmiddellijk 1 dosistablet opzuigen, gedurende 3 dagen om de 12u herhalen.
Cinuforce tabletten van VSM of Vogel
Cinuforce spray : 3 x per dag in ieder neusgat verstuiven

Bij doorzichtige neusloop :

Kalium iodatum 30K : waterig, branderige, irriterende neusloop met samentrekkingspijn aan neuswortel en sinussen. Men kan in geen een houding zijn draai vinden.

Bij dikke neusloop:

Pyrogenium 30K : wanneer er koorts optreedt

Kalium Bichromium 30K: als de neusloop geelgroen, kleverig en draderig is en naar de keel afzakt en moeilijk te verwijderen is. Men snuit 's avonds en 's morgens met veel moeite slijmproppen op. Zeer plaatselijke sinuspijn die met de vinger aangewezen kan worden.

Hydrastis canadensis 30K : idem aan kalium bichromium, maar bij verzwakte personen met frontale hoofdpijn.

Cinnabaris 30K: als de neusloop slijmerig-etterig is met pijn rond de oogholtes en bovenkaaksinussen en met een ontsteking van het oog. Verergerd door bedwarmte.

Mezereum 30K : als de neusloop geelachtig is, gemengd met bloed en met hevige pijn aan de neus en voorhoofdsbeen.

Pulsatilla 30K : dik, geel , slecht riekend maar mild slijm. Loopneus af gewisseld met verstopte neus. Reukverlies, klachten verbeteren in open lucht. Wanneer de ontsteking gepaard gaat met huilerigheid en pijn boven de ogen.

Sticta pulmonaria 30K : gevoel van droog neusslijmvlies te hebben met korsten, pijnlijke kriebelhoest, elke verkoudheid zakt naar de longen. Slechter 's nacht en in koude lucht.

Hepar sulfur 30K : wanneer er sprake is van uitgesproken etterige ontstekingen.

Afwisselen van Cinnabaris en Hepar sulfur versneld de genezing.

<<Terug